Abortusbuddy's

Update: Je kunt je op dit moment niet meer aanmelden als buddy. Wij hebben ruim 3500 aanmeldingen door heel Nederland en zijn momenteel bezig met het trainen van een aantal buddy’s in Rotterdam. Bij een geslaagde pilot rollen we uit in de rest van NL. Om op de hoogte te blijven schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Wil je helpen? Doneer dan, wij betalen locatiehuur, coordinatie, trainers en onkosten allemaal met donaties van mensen zoals jij!

Je kunt als kliniekbezoeker een van onze abortusbuddy’s aanvragen via www.samennaardekliniek.nl

In Nederland leunen we graag achterover met het geruststellende idee dat het recht op zelfbeschikking en dus ook zwangerschapsonderbreking hier prima geregeld is. Helaas zijn anti-abortusbewegingen niet zo’n ver-van-ons-bed-show als we graag denken: ook hier groeit de anti-abortus lobby en horen we hun geluid vaak terug in de media. Het aantal abortusklinieken in Nederland daalt en de gang naar zo’n kliniek wordt steeds lastiger gemaakt door anti-abortus protesten voor de deur.

De anti-abortus lobby groeit ook hier.

Wij geloven dat het recht op zelfbeschikking voor iedereen van groot belang is en willen daarom een duidelijk tegengeluid bieden. Als doe-tank pakken we het praktisch aan met een breed opgezette vrijwilligersactie waarmee wij op termijn aan zoveel mogelijk mensen die een abortuskliniek wensen te bezoeken een meeloopmattie aanbieden. Want vrije toegang tot abortus is meer dan alleen de mogelijkheid hebben tot zwangerschapsafbreking. Het houdt ook in dat je klinieken vrij kunt bezoeken, zonder lastig gevallen te worden door steeds agressievere anti-abortus demonstranten.

Met deze actie laten we duidelijk zien waar wij voor staan: neutrale ondersteuning in het keuzeproces voor iedereen die zwanger is, en de ruimte om die keuze op een veilige en integere manier uit te voeren. We roepen mensen dan ook op om zich uit te spreken voor dit recht en de taboes rond zwangerschapsonderbreking te doorbreken. Op die manier houden we deze behandeling uit geheime achterkamertjes en in een veilige omgeving.

De Bovengrondse werkt voor dit project nauw samen met Het Humanistisch Verbond en het Nederlands Genootschap van Abortusartsen.

In de media

  • Linda Meiden 10 oktober 2019
  • Nieuwlicht 2 september 2019 – Abortusdemonstraties: Intimidatie of hulpverlening?
  • De Ochtend Show to go, 4 juni 2019 – Veel animo voor beveiligen vrouwen bij abortuskliniek
  • RTL Nieuws, 21 mei 2019 – Met een abortus buddy naar de kliniek
  • Kamervragen, 20 mei 2019 – Bodyguards die nodig zijn om vrouwen te begeleiden naar een abortuskliniek 
  • RTL Nieuws, 17 mei 2019 – Buddy voor mensen die niet alleen naar abortuskliniek willen
  • Parool, 17 mei 2019 – Bodyguards voor vrouwen die abortus laten uitvoeren
  • Linda.nl, 17 mei 2019 – Buddy’s gezocht voor naar abortuskliniek
  • AD, 17 mei 2019 – Gratis bodyguards voor vrouwen die abortus laten plegen