In november publiceerde De Bovengrondse een verkennend onderzoek over menstruatie-armoede in Nederland. We trokken hierbij samen op met Plan International, zij publiceerden tegelijkertijd een onderzoek naar dit onderwerp. En wat bleek hieruit: ook in Nederland bestaat menstruatie-armoede. 

 

Op hetzelfde moment startten wij ook een inzamelingsactie “Het Damesverband” om voor 1 jaar gratis producten te regelen voor mensen in Amsterdam die deze producten maar moeilijk kunnen betalen. 

 

Dit alles bracht heel wat teweeg: 10 kamervragen, 36 raadsvragen in 8 verschillende gemeenten, meer dan 900 donaties aan het Damesverband en er werden zeker 12 andere lokale inzamelacties georganiseerd voor menstruatieproducten – van Groningen tot Maastricht! 

Meer dan 9000 donaties, 36 raadsvragen in 8 gemeenten en zeker 12 inzamelingsacties.

 

Het Damesverband – de eindopbrengst

 

In totaal heeft de inzamelingsactie 44.000 euro opgebracht, waaronder een donatie van 25.000 euro van de ASN Bank. Daarnaast ontvingen we product donaties in de vorm van nog eens 38.000 extra maandverbanden van Yoni en 150 cups van Organicup. We zijn ontzettend dankbaar! 

 

Dankzij deze giften hebben we zo’n 21.600 doosjes maandverband kunnen doneren aan onze partners – de Voedselbank Amsterdam, Het Leger des Heils Amsterdam, Steunpunt Vluchtelingen / ASKV en Het Wereldhuis te Amsterdam. Dit zijn meer dan 210.000 individuele maandverbandjes! Goed voor circa 10.500 zorgeloze menstruaties! 

 

De cups gaan we uitdelen tijdens voorlichting over het gebruik van de cup, die wij organiseren samen met de experts van Cute Cotton. Zij hebben aangeboden deze voorlichting gratis te willen geven! 

 

De eerste reacties over het uitgedeelde maandverband zijn positief: “Veel cliënten hebben al pakjes maandverband kunnen ontvangen en ik hoor alleen maar positieve reacties! Zeker nu omdat hun financiële situatie nog onzekerder is wegens de recente coronacrisis, zijn ze erg blij dat ze dit mogen ontvangen.” Aldus Annika Klomp van het Steunpunt Vluchtelingen (A.S.K.V.).

 

Menstruatie-armoede op de politieke agenda

Naast onze inzamelingsactie werd er tot in de Tweede Kamer over het onderzoek naar menstruatie-armoede gepraat! We kwamen twee keer onze bevindingen presenteren aan het Ministerie van SZW, VWS en OCW. Ook werden er Kamervragen gesteld met dank aan de D66. Hierin deden wij de voorzet. Daarnaast heeft de vaste commissie van voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport gevraagd aan de Minister voor Medische Zorg, dhr. Bruins, om schriftelijk te reageren op ons onderzoek. Zijn officiële reactie lees je hier

Wij zien een rol voor de overheid om onderzoek naar menstruatie-armoede landelijk uit te rollen en menstruatie bespreekbaar(der) te maken middels voorlichting vanaf de basisschool. Daarnaast pleiten we voor het gratis beschikbaar stellen van menstruatieproducten op scholen, opvangcentra en andere openbare ruimtes en/of te vergoeden via initiatieven zoals de stadspas. 

Helaas heeft de overheid aangegeven op dit moment geen van deze maatregelen te nemen. Voor uitleg zie de reactie van de Minister Bruins op ons onderzoek. Op gemeentelijk niveau lijkt meer mogelijk. In de gemeente Utrecht en Gouda wordt gekeken naar mogelijkheden om menstruatie-armoede aan te pakken (klik op de links voor meer info). Dit zou natuurlijk geweldig zijn! 

 

Voor meer info zie: www.hetdamesverband.nl