#meervrouwopstraat

Straatnamen zijn zo alledaags dat je er nooit bij stilstaat, hoe vaak je ze ook leest, ziet of omgeroepen hoort worden in de bus. Toch geven ze een voortdurende bevestiging wie Nederland belangrijk vindt. De Correspondent¬†onderzocht de straatnamen van Amsterdam, Utrecht en Groningen. Van alle straten die een mensennaam hebben, is 88% mannelijk; slechts 12% is vernoemd naar een vrouw. Vaak is dat dan ook nog ‘de vrouw van’ of een godin; vrouwelijke wetenschappers en politici zijn op een hand te tellen.

88% van de naar een mens vernoemde straten is vernoemd naar een man.

Daarom hebben wij in de nacht van 7 augustus 2018 in twaalf Nederlandse steden, twaalf vrouwen waarvan wij vonden dat zij een plaats verdienden, toegevoegd aan het straatbeeld als kick-off van de campagne #meervrouwopstraat. Wij geloven dat verandering begint bij bewustwording. Wij willen dat mensen door deze actie bewust worden en aandacht vestigen op alledaagse ongelijkheid. Want waarom zijn de straatnamen voor 88% mannelijk? Kan dat niet anders? Wij hopen zo mensen bewust te maken en te prikkelen tot positieve verandering.

Bij de selectie van de twaalf vrouwen (een knipoog naar de 12% vrouwen die nu een straatnaam hebben) keken we naar kunst, sport, wetenschap, emancipatie en popcultuur. Er is bewust gekeken naar antikolonialisme en antiracisme, en naar de betekenis die de vrouwen hebben gehad voor de vrouwenbeweging in hun tijd.

Benieuwd welke twaalf vrouwen wij een straatnaam gaven? Kijk op www.meervrouwopstraat.nl.

In de media

Zie www.meervrouwopstraat.nl